Blog
•• Chemie v kosmetice #5 •• PHENOXYETHANOL
V posledních letech je využívání tohoto konzervantu na vzestupu, protože v mnoha produktech nahrazuje dříve používané parabeny. Je skutečně šetrnější - nebo je to vlk v rouše beránčím?
Chemie v kosmetice #3: PARABENY
Parabeny - slovo, které zná úplně každý. Slovo, které na nás v posledních letech vykukuje z časopisů, internetu, prodejen přírodní i nepřírodní kosmetiky. Jedny je zatracují, druzí hájí. A nejvtipnější na tom je, že každá strana má pro svá tvrzení dostatek argumentů. Pojďme se o nich nyní něco dozvědět z jiného úhlu pohledu - vědeckého.
Chemie v kosmetice #2: Konzervační látky - nutné zlo?
Konzervanty do kosmetiky a jídla je přidáváme, aby zabíjely potenciálně nebezpečné mikroorganismy. Problém je, že i lidé jsou "organismy", jen o dost větší. Mohou na nás "jedovaté" konzervanty fungovat podobně jako na tyto malé breberky? Je třeba se konzervačních látek obávat? A lze vyrábět zcela nekonzervovanou kosmetiku?
Úžasné bambucké máslo - proč ho všichni milují?
Bambucké máslo, někdy zvané Shea nebo Karité, je přírodní zázrak z Afriky. Víte, jakým způsobem ho místní ženy vyrábějí? A víte, že ho můžete použít i mnoha jinými způsoby než jako pleťový krém? Bambucké máslo je prostě pecka!
Vyznáte se ve složení kosmetiky? Aneb rychlý průvodce, jak z etikety poznat chemii vs. přírodu
Etikety kosmetických přípravků někdy více připomínají učebnici chemie než něco, co by mělo zákazníkům pomoci v rozhodování se při koupi. Malá písmenka, nesrozumitelné názvy použitých surovin a další nepříjemnosti nejsou ničím výjimečným. Pojďme se společně podívat na to, jak se i jako nechemik orientovat v informacích, které si můžete přečíst na kosmetice.
Vyznáte se v obalech kosmetiky?
Všechny kosmetické výrobky musí mít na obalu povinně uvedeno mnoho informací. Pojďme se podívat na to, jaké to jsou a čím mohou být pro zákazníka zajímavé.