VODA - základ nebo zbytečná ingredience?
Vodu najdete ve většině kosmetiky na trhu - a ne na jen tak ledajakém místě: většinou si pyšně hoví hned na začátku složení. Musí tam být - nebo to znamená, že výrobce chtěl hlavně ušetřit?
VODA V KOSMETICE: naprostý základ nebo zbytečnost?
Před nedávnem mě oslovila kosmetická redaktorka CS mutace časopisu VOGUE s pár dotazy ohledně vody. Článek již vyšel (číslo 11-2018) a já ráda zveřejňuji celé své odpovědi:
Proč je ve většině kosmetiky voda jako hlavní složka?
Voda (dle INCI názvu označovaná jako „Water" nebo „Aqua") je tradičním – a také nejlevnějším – rozpouštědlem, které umožňuje ostatním látkám začlenit se do receptury (rozpustit se, smíchat se s ostatními látkami). To ovšem platí pouze pro ty složky, které jsou ve vodě rozpustné (což je větší část používaných kosmetických suroviny - např. většina tenzidů (mycí/pěnicí látky), většina aktivních látek (extrakty z rostlin apod.), většina barviv a konzervačních látek atd.).
Voda také tvoří základ tzv. „emulzí", ve kterých se mísí jinak nespojitelné: vodní fáze (voda + v ní rozpustné složky) s tukovou fází (ta může být složena jak z ropných nebo syntetických složek, tak z rostlinných tuků a másel). Na tomto systému je založeno mnoho kosmetických produktů – například standardní pleťové a tělové krémy, odličovací mléka nebo vlasové kondicionéry. Není tajemstvím, že v těchto výrobcích obsah vody výrazně převyšuje ostatní složky (je to mj. rozpoznatelné i ze složení produktu, kde je voda uvedena na prvním místě) – standardně podobné výrobky obsahují 50 – 80 % vody.
Jaké jsou výhody produktů bez vody?
Každý zákazník se může rozhodnout, jestli je cena výrobku, který obsahuje až 90 % vody (jako je tomu například u některých pleťových vod a tonik), pro něho adekvátní a přijatelná – nebo jestli dá raději přednost produktům, kde je voda nahrazena dražšími květovými vodami nebo je z receptury dokonce zcela vypuštěna, a jedná se tak o 100% koncentrovaný výrobek, který je v konečném důsledku levnější. Je ale fér upozornit na to, že některé kosmetické produkty se bez vody (nebo květových vod) vyrobit prostě nedají – například zmíněná tonika.
Velkou výhodou bezvodé kosmetiky je také to, že do ní není třeba přidávat konzervační látky, které často patří mezi nejdiskutabilnější suroviny z hlediska potenciálních zdravotních rizik i alergenního potenciálu. Bez obsahu vody totiž nejsou schopné přežívat mikroorganismy, proti kterým se v produktech bojuje právě přidáváním konzervantů.
Čím lze vodu v kosmetice nahradit?
Některé produkty lze naformulovat tak, aby neobsahovaly vodu, a přesto plnily svůj původní účel – například bezvodé krémy (které jsou tedy vlastně mastmi) nebo tuhé šampony. V tomto případě je ale nutné počítat i se změnou formy a textury těchto výrobků. Pro zachování původních vlastností přípravku je možné „obyčejnou" vodu vyměnit za sofistikovanější, ale také o poznání dražší květové vody, které vznikají jako vedlejší (přesto velice žádoucí) produkt při destilaci rostlin za účelem získání esenciálních olejů. Je ale nutné upozornit na to, že použitím těchto květových vod se nevyhneme nutnosti přidat konzervanty do produktu.