Blog
•• Chemie v kosmetice #5 •• PHENOXYETHANOL
V posledních letech je využívání tohoto konzervantu na vzestupu, protože v mnoha produktech nahrazuje dříve používané parabeny. Je skutečně šetrnější - nebo je to vlk v rouše beránčím?
Chemie v kosmetice #3: PARABENY
Parabeny - slovo, které zná úplně každý. Slovo, které na nás v posledních letech vykukuje z časopisů, internetu, prodejen přírodní i nepřírodní kosmetiky. Jedny je zatracují, druzí hájí. A nejvtipnější na tom je, že každá strana má pro svá tvrzení dostatek argumentů. Pojďme se o nich nyní něco dozvědět z jiného úhlu pohledu - vědeckého.
Chemie v kosmetice #2: Konzervační látky - nutné zlo?
Konzervanty do kosmetiky a jídla je přidáváme, aby zabíjely potenciálně nebezpečné mikroorganismy. Problém je, že i lidé jsou "organismy", jen o dost větší. Mohou na nás "jedovaté" konzervanty fungovat podobně jako na tyto malé breberky? Je třeba se konzervačních látek obávat? A lze vyrábět zcela nekonzervovanou kosmetiku?
VODA - základ nebo zbytečná ingredience?
Vodu najdete ve většině kosmetiky na trhu - a ne na jen tak ledajakém místě: většinou si pyšně hoví hned na začátku složení. Musí tam být - nebo to znamená, že výrobce chtěl hlavně ušetřit?